Aangifte inkomstenbelasting zelfstandig huishoudelijke hulp

Auteur: Alphatrots redactie
Gepubliceerd:
Categorieën: Informatie
Ongeveer 2 minuten lezen

Vanaf 1 maart 2021 kun je de aangifte inkomstenbelasting 2020 indienen. Als je als zzp’er via Alphatrots huishoudelijke hulp levert aan cliënten, ziet de Belastingdienst jou voor de inkomstenbelasting waarschijnlijk niet als ondernemer, maar als ‘resultaatgenieter’. Het inkomen dat je met je werkzaamheden verdient, geef je dan aan als inkomsten uit overig werk in box 1 (inkomen uit werk en woning).

Waar moet je als resultaatgenieter om denken bij het invullen van je aangifte?

Als resultaatgenieter heb je geen recht op ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling. Wel mag je zakelijke kosten aftrekken. Je betaalt inkomstenbelasting over je zogenoemde jaarresultaat. Dit is het bedrag aan omzet (exclusief btw) dat je in het jaar hebt behaald, na aftrek van de zakelijke kosten die je hebt gemaakt.

Kosten zijn zakelijk als zij binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van het werk dat je doet. Hierbij kun je denken aan:

  • werkmateriaal (bijvoorbeeld handschoenen);
  • visitekaartjes;
  • studiekosten en vakliteratuur;
  • kosten voor gebruik mobiele telefoon (alleen voor het gedeelte dat je zakelijk gebruikt);
  • reiskosten.

Wat betreft de reiskosten mag je -als je met een privé vervoermiddel (bijvoorbeeld auto of fiets) naar cliënten reist- per zakelijk gereden kilometer € 0,19 aftrekken als gemaakte kosten. Daarom is het belangrijk om deze kilometers bij te houden in een overzicht. Als je met het openbaar vervoer reist, mag je de werkelijk gemaakte kosten aftrekken. Deze kosten moet je kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een uitdraai van je OV-Chipkaart.

Ook andere uitgaven kunnen aftrekbaar zijn; misschien heb je bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten of een lijfrenteverzekering voor extra inkomen voor de toekomst. Onder bepaalde voorwaarden mag je de betaalde premies hiervoor in aftrek brengen als uitgaven in de aangifte inkomstenbelasting. Deze uitgaven geef je overigens aan in een apart onderdeel van je aangifte. Dit zijn geen zakelijke kosten die in mindering komen op je inkomen uit overig werk.

Het belang van een administratie

Een ander punt van aandacht is je administratie. Als resultaatgenieter ben je niet verplicht een administratie bij te houden van de inkomsten en kosten. Maar als de Belastingdienst hierover om informatie vraagt, moet je deze wel kunnen geven. Daarom is het van belang dat je gegevens, op basis waarvan je je resultaat hebt berekend, goed bewaart. Hierbij kun je denken aan rekeningoverzichten, kassabonnen en facturen.

Vraag je je af of bepaalde kosten die je hebt gemaakt aftrekbaar zijn? Of wil je dat Bentacera je aangifte inkomstenbelasting voor je verzorgt, neem dan gerust contact met ons op via 088-3210800 of info@bentacera.nl Wij helpen je graag verder!

Magda Veenstra
Bentacera

Over de auteur

Alphatrots redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *