Alfacheque een goed idee? Volgens ons niet!

Auteur: Berend Raap
Gepubliceerd: 2 februari 2012
Categorieën: Belangenbehartiging
Ongeveer 1 minuut lezen

Gemeenten Breda en Tilburg maken gebruik van de alfacheque en ook gemeente Almere overweegt het gebruik daarvan. Bij de alfacheque krijg je per gewerkt uur een cheque die je later kunt inleveren tegen geld. De alfacheque is een product uit de koker van consultancy organisatie BMC. In opdracht van gemeenten doen ze zogenaamd “onafhankelijk” onderzoek naar mogelijke besparingen in de Wmo. Grote verrassing: het eigen product alfacheque komt als dé oplossing uit het onderzoek naar voren.

Een dure oplossing

In de eerste plaats is de alfacheque niet meer en niet minder dan een dure variant van het oude urenbriefje. Zo duur dat er voor de alfahulp een veel lager uurloon overblijft. Ons eerste bezwaar is dus dat het kostbare Wmo geld niet gaat naar de mensen die er hard voor werken, de alfahulp, maar naar bureaucratische rompslomp en duurbetaalde consultants. Jij als Alphahulp mag de prijs betalen voor deze dure oplossing.

Niet naleven bepalingen Burgerlijk Wetboek

Nog veel groter bezwaar is dat de bedenkers van de alfacheque willens en wetens de bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek niet nakomen. Ze doen dit om nog meer geld van jou af te kunnen pakken zodat ze de alfacheque nog beter als goede oplossing voor gemeenten kunnen promoten. “Niet gewerkt, geen cheque, geen geld” schrijven ze triomfantelijk. Ze houden er bewust geen rekening mee dat het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat, als jij door omstandigheden waar je niets aan kunt doen, niet hebt kunnen werken (bij voorbeeld cliënt ligt in het ziekenhuis) je gewoon recht hebt op je salaris. (Burgerlijk Wetboek boek 7 artikel 628) “De efficiencywinst bij Alfacheque ten opzichte van regulier PGB is 10%” berekenen de consultants en kloppen elkaar op de schouder omdat ze weer wat geld hebben ingepikt wat eigenlijk jou toekomt.

Bezwaar maken

Het is voor ons als Alphatrots heel lastig om bezwaar te maken tegen de alfacheque omdat wij niet direct de benadeelde partij zijn. Wel proberen we deze misstanden bij de landelijke politiek onder de aandacht te brengen. De meest effectieve manier om bezwaar te maken blijft als een benadeelde alphahulp rechtstreeks bezwaar maakt. Wij zullen je daar graag bij helpen.

Over de auteur

Berend Raap

Google+

Berend Raap zet zich al meer dan 10 jaar actief in voor de belangen van huishoudelijke hulpen en haar cliënten.

Reacties 6

 1. Klopt er ligt een cliente van mij in een verzorgings huis en alfhacheque stop met betaling ook als cliente op vakantie is krijg ik niet doorbetaald

  1. Post
   Author
 2. Duidelijk weer een voorbeeld van de zieke geest die bestuurders kanten opdrijft die het werkende volk helemaal gek maken als je niet stevig in je schoenen staat.
  Stilstand is dan misschien achteruitgang, de huidige voortuigang kan mij gestolen worden. Zeker dus ook de Alfachecque.
  Het enige wat telt tegenwoordig is geld, geld, geld.
  Mensen tellen totaal niet meer. Maar dat is niet alleen zo bij gemeenten en constultants, zeker ook bij alle andere overheden, ook Europees en bij bedrijven.
  Tijd voor een ander dan financieel stelstel!

 3. Het is te gek voor woorden. Wij maar zorgen dat de mensen hulp krijgen en doen ons werk maar nooit een bedankje van de leidinggevende. Ook krijgen wij geen kerstpakket zoals bij de thuiszorg wel het geval is.
  Maar ja wij zijn dan ook het laagste vd bevolking zo behandelen ze ons.Moeten wij dit bijven pikken?

 4. Het blijft maar doorgaan met de stompzinnigheid van allerlei thuiszorgorganisaties. Mensen waar je voor werkt belanden in het ziekenhuis. Dat is al erg genoeg. Ik meld dat dan bij de organisatie en vraag gelijk om doorbetaling. Dat doen ze niet. Ik krijg dan een mailtje terug (ik word verzocht om niet te bellen, maar te mailen) met de mededeling dat dat “overmacht” is. Hetgeen betekent dat ze niet over hoeven te gaan tot betaling van de contract-uren. En… zeggen ze dat kan ook niet want wij hebben de alfacheques en die moeten eerst bij ons ingeleverd worden…… en als je die niet gekregen hebt van de “werkgever” dan kunnen we ook niet betalen!
  Gek word ik van die lui van die thuiszorgorganisatie. Ik heb gedurende de week een tiental “werkgevers” (wat een rotwoord is het toch), ze zijn me allemaal dierbaar en ik doe het werk voor hun graag. Maar…….. die organisatie waar ik voor werk, daar zou ik het liefst vandaag nog een grote bezem doorheen halen. Maar ja, wie zij wij eigenlijk?

  1. Post
   Author

   Beste Marian,

   We helpen je graag om dit soort van gedrag juridisch aan te pakken. Mogelijk heb je zelfs een rechtsbijstandsverzekering die de kosten kan dragen. Het is van groot belang dat mensen in ht geweer komen anders blijft het maar doorgaan met dit soort onwettige praktijken. Zelfs de minister lijkt niet van plan om in te grijpen. We kunnen hier alleen een eind aan maken als mensen zelf opstaan en het niet meer pikken. WIj helpen daar graag bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *