Bij ziekte krijg ik de eerste 2 weken niet betaald en dan 4 weken wel. Mag dat?

Auteur: Berend Raap
Gepubliceerd: 23 april 2012
Categorieën: Belangenbehartiging
Ongeveer 1 minuut lezen

Wachtdagen

Bij een overeenkomst voor alphahulp mag de werkgever de bepaling opnemen dat bij ziekte 2 wachtdagen in mindering worden gebracht op het uit te betalen loon. Dit mag alleen als dat in je contract staat. In de praktijk worden deze 2 wachtdagen echter vaak 2 wachtweken en daar zijn wij het absoluut niet mee eens.

In de contracten die Stichting Alphatrots hanteert staan nooit wachtdagen opgenomen. Je krijgt dus altijd vanaf je eerste ziektedag betaald. Ook krijg je 100% van het salaris doorbetaald in plaats van 70% zoals veel gebeurt.

Bepalingen in het contract

Wat staat er in je contract? Wat betekent dit?
Staat er niets over wachtdagen in je contract? Je hebt vanaf de eerste ziektedag recht op doorbetaling.
Staan er 2 wachtweken in je contract? Dat is niet rechtsgeldig en dus heb je recht op doorbetaling vanaf je eerste ziektedag.
Staan er 2 wachtdagen in je contract? Dan mag de werkgever 2 wachtdagen in mindering brengen. Let wel: dat zijn geen wachtweken. Zie het rekenvoorbeeld.

De praktijk

Veel zorgaanbieders en bemiddelingsbureaus hebben twee wachtdagen bij ziekte opgenomen in hun contract. Van het Burgerlijk Wetboek mag dat. Omdat je als alphahulp bij verschillende werkgevers (cliënten) werkt gelden die wachtdagen dan per cliënt. De eerste dag dat je zou werken geldt dan als ziektedag. Daarna gaan de meeste organisaties de fout in. Ze rekenen de volgende dag dat je bij die cliënt zou werken als tweede wachtdag. In de meeste gevallen is dat pas de volgende week. Ze zouden echter de tweede ziektedag als wachtdag moeten rekenen.

Voorbeeld
Stel je werkt iedere week op dinsdagochtend bij je cliënt. Op maandag wordt je ziek. De dinsdag is dan je eerste ziektedag en de volgende dag (woensdag) is de tweede ziektedag en NIET zoals veel gebeurt de volgende week dinsdag.

Meld je bij ons als bij jou wachtweken worden gerekend

We zijn bezig om een grote groep alphahulpen samen te brengen zodat we in één keer de de toestanden rondom ziekte en doorbetaling kunnen aanpakken. Ben jij ziek geweest en heb je niet betaald gekregen? Worden bij jou wachtweken in mindering gebracht? Breng ons op de hoogte. Je kunt daarvoor onderstaand formulier gebruiken. Wil je niet dat anderen je bericht zien? Verstuur het dan als “persoonlijk bericht aan auteur”.

Over de auteur

Berend Raap

Google+

Berend Raap zet zich al meer dan 10 jaar actief in voor de belangen van huishoudelijke hulpen en haar cliënten.

Reacties 2

  1. Ik ben drie weken ziek geweest ivm ingreep. Ik werk 3 ochtenden per week bij 3 verschillende cliënten. Nu krijg ik twee weken geen geld omdat er twee wachtdagen per cliënt wordt gerekend. Halve maandsalaris weg! Hoe kan dit toch allemaal???

    1. Post
      Author

      De enige mogelijkheid die je open staat on je recht te halen is via een advocaat en daarna via de rechter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *