Combinatie werkzaamheden als Alphahulp én als ZZP’er

Auteur: Alphatrots redactie
Gepubliceerd:
Categorieën: Algemeen
Ongeveer 2 minuten lezen

Als je via Alphatrots huishoudelijk werk verricht voor cliënten, kan dit op 2 manieren zijn vormgegeven:

  • je werkt als Alphahulp; of
  • je werkt als ZZP’er.

Als je als Alphahulp werkt, is vervolgens de vraag of je in loondienst bent bij de opdrachtgever of dat de “Regeling dienstverlening aan huis” van toepassing is (geen loondienst bij opdrachtgever). Meer informatie over wanneer de “Regeling dienstverlening aan huis” wel of niet van toepassing is, vind je in deze blog.

In de praktijk kan het ook voorkomen dat je voor een deel van je cliënten als Alphahulp werkt en voor een ander deel als ZZP’er. Aan de hand van een voorbeeld leggen we uit hoe je hiermee omgaat bij het indienen van je aangifte inkomstenbelasting.

Voorbeeld

Stel, je werkt 2 dagen per week als Alphahulp en daarnaast werk je op verschillende dagen als ZZP’er voor een aantal andere cliënten. Voor het deel van de werkzaamheden die je verricht als Alphahulp is in dit geval sprake van de “Regeling dienstverlening aan huis” (zolang je maximaal 3 dagen per week bij dezelfde cliënt werkt). De inkomsten dienen hierbij te worden opgegeven als ROW (resultaat uit overige werkzaamheden). Dit is wat anders dan ondernemerschap. Dit betekent dat je geen gebruik kunt maken van de voordelen van het zelfstandige ondernemerschap zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MBK-winstvrijstelling.

Voor het deel van de werkzaamheden die je verricht als ZZP’er, is ook sprake van resultaat uit overige werkzaamheden (zolang de belastingdienst jou voor de inkomstenbelasting niet als ondernemer ziet).

Wanneer je de aangifte inkomstenbelasting invult, geef je (in dit voorbeeld) de inkomsten als alphahulp  en de inkomsten die je behaalt als ZZP’er op dezelfde plek aan. Alleen als de belastingdienst jou ziet als ondernemer, geef je de ZZP inkomsten op als “winst uit onderneming” en de alphahulp inkomsten als “Inkomsten uit overig werk”. Voor je ZZP inkomsten kun je in dat geval gebruik maken van voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling.

Inkomsten uit overig werk

De inkomsten die je behaalt staan niet vooraf ingevuld in de aangifte. In de aangifte vul je een korte omschrijving in van de werkzaamheden, bijvoorbeeld: “werkzaamheden als huishoudelijke hulp voor diverse cliënten”. Bij de inkomsten vul je het totale bedrag in dat je hebt ontvangen voor deze werkzaamheden. Op je persoonlijke pagina kun je zien welke ZZP opdrachten je in een jaar hebt verricht en welke inkomsten je hiermee hebt behaald en daarnaast staat er voor je Alphahulp uren een jaaroverzicht voor je klaar. Als je voor je werkzaamheden als ZZP’er zakelijke kosten hebt gemaakt, vul je deze in onder de post “aftrekbare kosten”.

In deze blog staat meer informatie over het indienen van de aangifte inkomstenbelasting wanneer je inkomsten behaalt als ZZP’er.

Heb je vragen over je aangifte inkomstenbelasting 2020, neem dan gerust contact op met Bentacera via 088-3210800 of info@bentacera.nl We beantwoorden je vragen graag!

Over de auteur

Alphatrots redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *