Eindelijk is daar het rapport van Commissie Kalsbeek. Een eerste reactie.

Auteur: Berend Raap
Gepubliceerd: 27 maart 2014
Categorieën: Belangenbehartiging
Ongeveer 1 minuut lezen

Vanmiddag was op het ministerie SZW de presentatie van het rapport van de Commissie Kalsbeek. Alphatrots was er bij en we geven alvast een eerste reactie.

Het goede nieuws is:

  1. Minister Asscher heeft eindelijk toegezegd dat de bekendheid over de regeling dienstverlening aan huis verbeterd gaat worden. Dat is erg belangrijk want als mensen weten wat hun rechten zijn dan kan er veel minder makkelijk misbruik van hen worden gemaakt.
  2. De minister heeft toegezegd dat strenger toegezien zal gaan worden op het naleven van de wettelijke regels.
  3. De commissie adviseert om een groot maatschappelijk debat op gang te brengen over de “onderkant van de arbeidsmarkt” zoals dat zo mooi wordt genoemd. We juichen dit van ganser harte toe.

Het slechte nieuws:

De commissie adviseert om gebruik van de “regeling dienstverlening aan huis” voor werkzaamheden die worden betaald met publieke middelen te verbieden. De kosten voor deze ingreep worden door de Commissie op ca. 150 miljoen per jaar geschat. Als dit advies wordt overgenomen zou dit het einde van de alphahulp betekenen.

Einde van de Alphahulp?

Nog niet. Er is sprake van een advies. Het is vervolgens aan de regering om iets met dat advies te gaan doen. We kunnen ons niet voorstellen dat de regering zou gaan besluiten om jaarlijks 150 miljoen aan subsidie aan grote zorgaanbieders te verstrekken terwijl tegelijkertijd de hulp fors aan loon moet gaan inleveren.

Over de auteur

Berend Raap

Google+

Berend Raap zet zich al meer dan 10 jaar actief in voor de belangen van huishoudelijke hulpen en haar cliënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *