Eindelijk gerechtigheid voor zieke alphahulp

Auteur: Berend Raap
Gepubliceerd: 25 januari 2012

Ongeveer 1 minuut lezen


De alphahulp die wegens een gebroken pols 6 weken niet kon werken krijgt na 3 jaar procederen alsnog het geld waar ze wettelijk recht op heeft. Ze heeft bovendien een wettelijke vergoeding van 50% van het loon toegekend gekregen omdat de thuiszorginstelling niet op tijd haar salaris heeft betaald. Dit is een grote overwinning voor alle alphahulpen. Iedere alphahulp die de afgelopen 5 jaren tijdens ziekte niet betaald heeft gekregen kan met deze uitspraak alsnog het salaris opeisen.

Alphahulpen kregen niet doorbetaald tijdens ziekte

Wettelijk hebben alphahulpen recht op doorbetaling van maximaal 6 weken bij ziekte. In de meeste gevallen kregen ze dat niet. In eerste instantie kreeg men vaak te horen dat ze bij ziekte helemaal nergens recht op hadden. “Niet gewerkt, geen loon” was het steevaste antwoord. De meeste alphahulpen lieten het daar dan maar bij zitten. Als wij van Alphatrots dan namens de alphahulp belden werd wel het recht op doorbetaling erkend maar werd verwezen naar de cliënt. De cliënt is de werkgever dus die is verantwoordelijk voor doorbetaling bij ziekte kregen we dan te horen. Wij zijn het daar principieel niet mee eens. Als je de financiële zaken voor de cliënt regelt moet je ook dit goed regelen vinden wij.

Naar de rechter

Ook voor X klopten we tevergeefs bij de thuiszorgorganisatie aan. Na overleg net de Vereniging Vrouw en Recht en het Clara Wichmann proefprocesfonds heeft de betreffende alphahulp de stap durven wagen naar de rechter. Ze werd daarbij door Stichting Alphatrots en de genoemde organisaties ondersteund.

Eindelijk gerechtigheid

Met de uitspraak van de rechtbank is er na 3 jaar procederen eindelijk gerechtigheid en duidelijkheid voor alphahulpen. De thuiszorginstelling of andere bemiddelingsorganisatie die de kassiersfunctie uitoefent kan zich niet langer verschuilen achter hun cliënten. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor het correct naleven van wettelijke verplichtingen. Dit is een grote overwinning voor alle alphahulpen.

Wat betekent dat voor mij?

Als jij als alphahulp de afgelopen 5 jaren ziek bent geweest en tijdens die ziekte niet doorbetaald hebt gekregen dan kun jij nu alsnog je salaris opeisen. Waar nodig zullen wij je daarin bijstaan. In eerste instantie zullen we trouwens een beroep doen op de thuiszorgorganisaties dat zij zelf contact zoeken met iedereen die het betreft. Zij zijn er immers verantwoordelijk voor dat jij je salaris krijgt uitbetaald.

Over de auteur

Berend Raap

Facebook Google+

Berend Raap zet zich al meer dan 10 jaar actief in voor de belangen van huishoudelijke hulpen en haar cliënten.

Reacties 18

  1. Post
   Author

   Ja, dit geldt voor alle alphahulpen. Nou is een alphahulp met een nul-urencontract iets wat praktisch niet voor kan komen. Je hebt als alphahulp een individuele overeenkomst met je cliënt en werkt dan bij die cliënt een vast aantal uren per week. In jouw geval is er mogelijk dus meer aan de hand wat niet klopt. Werk je via een bemiddelingsorganisatie?

 1. Zelf ben ik in oktober 2006 ziek geworden. Ik had 3 vaste
  clienten. Bij 2 werkte ik al ruim 8 jaar. De behandeling (borstkanker) duurde lang en ik was in een keer mijn werk
  kwijt. Nooit heeft de organisatie iets laten horen. Mijn clienten kregen een andere hulp. Dat heeft me veel verdriet
  gedaan. Geen werk, geen inkomen. Mijn hele omgeving heeft deze situatie altijd schandalig gevonden. In 2008 ben ik
  weer voorzichtig gaan werken, maar er was niet veel werk
  voor me en door een wijziging in de wet komen er geen
  clienten meer bij. Ik ben nu invalkracht en moet vaak op
  werk wachten.
  Heb ik nog ergens recht op.

  1. Post
   Author

   Van dit soort verhalen springen je toch spontaan de tranen in de ogen? En dat bij organisaties waarbij de zorg voor mensen de enige bestaansreden is. Ook jij hebt recht op 6 weken doorbetaling bij ziekte. In principe had je ook het recht om na je herstel bij je oude cliënten terug te komen.

 2. Als de client inmiddels is overleden, moet dan de thuiszorginstelling alsnog de ziekte-uren van de afgelopen 5 jaar betalen?

  1. Post
   Author

   Ja, het overlijden van de cliënt na je ziekteperiode heeft geen invloed op je rechten. Je hebt maximaal recht op 6 weken per ziekteperiode

  1. Post
   Author

   Dat klopt. Na 6 weken heb je als alphahulp geen recht op ziektegeld. Ook heb je geen recht op ww. Wel heb je een aanzienlijk hoger uurloon dan in loondienst schaal 10 (CAO VVT). Je kunt er voor kiezen om een deel van die extra inkomsten te gebruiken voor een AOV verzekering.

 3. Wat als je client opeens ziek word en je dus niet in staat gesteld word om de werkzaamheden te verichten waar je op dat moment geen client kunt nemen omdat je contractueel aan de client bent verbonden

  1. Post
   Author

   Als alphahulp heb je recht op doorbetaling als je niet kunt werken als je cliënt ziek wordt. Wel proebeer je altijd eerst te zien of er een ander tijdstip is dat je kunt werken. Bij een griepje van de cliënt zou dat bij voorbeeld goed kunnen.

 4. De volgende vraag. Op 16 maart 2012 ben ik ziek geworden (bloedarmoede). Mijn werkzaamheden bij de clienten heb ik moet afzeggen. Een client heeft daarbij direct de overeenkomst opgezegd. Volgens haar was zij ontevreden over de werkzaamheden, echter daarvan nooit iets eerder gehoord. De verstandhouding was altijd prima. Mag de overeenkomst tijdens ziekte worden opgezegd ? en krijg ik dan toch 6 weken doorbetaald ?

  1. Post
   Author

   Bij opzeggen van een arbeidsovereenkomst geldt altijd de wettelijke opzegtermijn dus opzeggen per direct mag nooit tenzij je in een proefperiode zit. Opzeggen tijdens ziekte mag in principe ook niet. En ja, als alphahulp heb je tijdens ziekte recht op 6 weken doorbetaling van loon.

 5. Ik ben een week ziek geweest en heb niets uitbetaald gekregen omdat ik 2 dagen wachttijd heb, volgens de Nieuwe Zorg Thuis te Meppel. Aangezien ik 1 x per week bij een cliënt werk, komt dit neer op 2 weken geen uitbetaling bij ziekte. Mag dit zomaar?

  1. Post
   Author

   Nee, dat mag niet. Er mogen 2 wachtdagen in mindering worden gebracht en dan alleen als het in je contract staat opgenomen.

 6. heb een vraagje,
  ik heb wel de 6 weken doorbetaald gekregen tijdens mijn ziekte
  is er dan nergens een instantie oid waar je wel recht hebt op salaris,of inkomen,ze kunnen mensen toch niet zonder inkomen zetten,als je niet in staat bent om te werken???

  1. Post
   Author

   Voor loonbetaling na 6 weken ziekte moet je als alphahulp zelf een verzekering afsluiten. Dat kan bij het UWV maar ook via een verzekeringstussenpersoon. In het tarief van € 14,50, waarvan wij vinden dat iedere hulp dat moet verdienen, zit een vergoeding inbegrepen waarmee je zelf een dergelijke verzekering kunt afsluiten.

 7. ik moet 21 oktober geopereerd worden ze gaan mijn baarmoeder en eileiders en baarmoederhals verwijderen. ik kan 6 weken niet werken. ik werk 17 uur per week als alphahulp. heb ik recht op doorbetaling.

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *