FNV wil alphahulp afschaffen

Auteur: Berend Raap
Gepubliceerd: 5 oktober 2012
Categorieën: Belangenbehartiging
Ongeveer 1 minuut lezen

Rapport “Schimmenspel” van FNV

In het net verschenen rapport “Schimmenspel” pleit de FNV weer voor het afschaffen van de alphahulp constructie:

Het onderscheid tussen alfahulp en de medewerker in loondienst moet opgeheven
worden. Alfahulpen kunnen hun werk via de thuiszorginstelling doen in loondienst en onder de cao.

De FNV begrijpt nog steeds niet dat veel mensen bewust en weloverwogen er voor kiezen om als alphahulp te gaan werken. Diezelfde mensen willen persé niet in loondienst bij een thuiszorgorganisatie. Ze zien voor zichzelf voordelen in het werken als alphahulp zoals:

  • Grote vrijheid om samen met cliënt alles te regelen
  • Hogere beloning (bij 9 uur per week € 1.000,= netto per jaar meer)

Dat daar enkele nadelen tegenover staan wordt bewust voor lief genomen. Wij vinden dat mensen heel goed in staat zijn om zelf te kunnen bepalen wat goed voor hen is. Dat hoeft de vakbond niet voor hun te doen.

Informatie

Wel vinden we dat iedereen goed geïnformeerd zou moeten zijn. Alleen op basis van goede informatie kun je de juiste beslissingen nemen en kun je voorkomen dat anderen misbruik van je maken. We hebben vaak aangedrongen op betere informatie door de overheid aan alphahulpen. De nu beschikbare informatie is onvolledig of soms zelfs ronduit onjuist.

Naleving wettelijke rechten

Daarnaast moet volgens ons misbruik van de “regeling dienstverlening aan huis” harder worden aangepakt. Dat mensen niet krijgen doorbetaald bij ziekte of tijdens vakantie van hun cliënten ligt niet aan de regeling maar aan de naleving van de regels. De overheid heeft daar een belangrijk taak in. Zolang de overheid die taak niet serieus neemt kunnen organisaties als Homeworks gewoon hun gang blijven gaan ten koste van de hulp. Bij deze organisatie moeten mensen zelf sparen voor de doorbetaling bij ziekte. Schandalig. Ook gemeenten als Breda en Tilburg komen hun wettelijke verplichtingen niet na.

Samengevat

De FNV staat volgens ons bij de verkeerde boom te blaffen. Niet de “regeling dienstverlening aan huis” is fout maar de organisaties die weloverwogen misbruik maken van het gebrek aan kennis bij de hulpen. Laat de FNV zich samen met ons sterk maken voor een betere informatievoorziening en het aanpakken van diegenen die de regels niet naleven. Dan kan iedereen die dat graag wil fijn als alphahulp blijven werken. En dat zijn er heel veel.

Over de auteur

Berend Raap

Google+

Berend Raap zet zich al meer dan 10 jaar actief in voor de belangen van huishoudelijke hulpen en haar cliënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *