Hoger salaris zorgpersoneel

Auteur: Berend Raap
Gepubliceerd: 20 augustus 2020
Categorieën: Belangenbehartiging
Ongeveer 2 minuten lezen

Wie zou de zorgmedewerkers geen hoger loon willen geven na alles wat ze mee hebben gemaakt gedurende de coronacrisis? Ze hebben als ware strijders in de brandhaard gestaan en ervoor gezorgd dat de ramp binnen de perken kon blijven. Het lijkt zo vanzelfsprekend om hen daarvoor te belonen. In de tweede kamer is inmiddels drie keer gestemd over een motie om zorgpersoneel beter te belonen.

De Kamer, gehoord de beraadslaging,
verzoekt de regering de zorgmedewerkers die de coronabonus van €1.000 nog moeten krijgen, in navolging van hun Franse collega’s ook structureel een forse salarisverhoging te geven,
en gaat over tot de orde van de dag.

Niemand kan daar toch tegen zijn? De vraag is alleen: “wie gaat dat betalen?” Mijn grote angst is dat met name de huishoudelijke hulpen, die immers zo vaak worden gezien als alleen maar poetsers, hiervoor uiteindelijk de rekening gepresenteerd zullen krijgen. Nu al gaan er stemmen op om de door de overheid betaalde huishoudelijke hulp maar helemaal af te schaffen. Wat weten we op dit moment?

 1. Bijna iedere gemeente heeft te maken met budgetoverschrijdingen binnen de Wmo (soms wel 80%)
 2. Bijna iedere gemeente is aan het beknibbelen op de huishoudelijke hulp (minder uren)
 3. Er komen steeds meer ouderen die een beroep doen op Wmo (groei bijna 50% in twee jaar en dat wordt nog veel meer)
 4. Zorgkosten in Nederland zullen de komende jaren fors gaan stijgen
 5. Nu al worden er voorzichtig plannen gemaakt om de huishoudelijke hulp af te schaffen

Zo op een rijtje gezet is de uitkomst voorspelbaar. Gebruik van de Wmo gaat als een speer omhoog. De kosten dus ook. Als dan ook de salarissen omhoog gaan gaat dit allemaal nog veel sneller. Ergens zullen keuzes gemaakt worden en ik vrees dat de zo vreselijk belangrijke huishoudelijke hulp daar het slachtoffer van zal gaan worden.

Het is alsof je een bed opmaakt met een te klein laken. Als je de ene kant wilt bedekken dan komt automatisch de andere kant bloot te liggen. Als we dus de salarissen onder dat laken willen bedekken dan voorspel ik dat de huishoudelijke hulp in de kou komt te liggen, met ander woorden afgeschaft zal gaan worden. Een groter laken (veel meer geld naar de zorg als geheel) lijkt de oplossing maar met de voorspelde economische neergang lijkt dat niet realistisch. Men zaagt eerder een stuk van het bed af om het laken passend te krijgen en gooit het afgezaagde deel van de huishoudelijke hulp bij het grof vuil met al die dapper medewerkers, die ook zo hard hebben gewerkt in de coronacrisis, daarbij.

Over de auteur

Berend Raap

Google+

Berend Raap zet zich al meer dan 10 jaar actief in voor de belangen van huishoudelijke hulpen en haar cliënten.

Comments 2

 1. Neem me petje er voor af dat mijn hulp heeft door gewerkt
  in die rot tijd we zouden niet zonder kunnen
  En moeten zolang mogelijk thuis blijven wonen
  mijn steun heeft ze de lonen moeten om hoop en moet blijven die hulp de mensen zijn zo afhankelijk van hun
  Hoop dat het lukt gun het van harte allemaal Groeten

 2. Ik ben het er helemaal eens. Ik hoop niet dat de ouderen nog meer gedupeerd gaan worden. Zóu heel erg triest zijn wanneer de huishoudelijke hulp wordt afgeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *