Hulp in tijden van Corona

Auteur: Berend Raap
Gepubliceerd: 29 mei 2020
Categorieën: COVID-19
Ongeveer 2 minuten lezen

Plotseling veranderde alles. Eerst drong het nog niet bij iedereen door maar al snel werden we hard geconfronteerd met een onaangename werkelijkheid. Alles wat ooit zo vanzelfsprekend was, was dat plotseling niet meer. We moesten op een andere manier met elkaar omgaan. Hulpen zaten met hun handen in het haar omdat ze niet meer wisten op welke manier ze hun cliënten nog van goede hulp konden voorzien. Je wilt natuurlijk geen besmetting overbrengen en tegelijkertijd moet je ook aan je eigen gezondheid denken. De eerste weken was het dan ook extreem druk bij ons op kantoor door allerlei vragen. Vragen waar wij soms ook geen antwoord op hadden. Per slot van rekening was dit ook onze eerste coronacrisis. We hadden wel één voordeel. Toen half Nederland nog dacht dat het allemaal wel mee zou vallen, dat het een gewoon griepje was, hadden wij iedereen al van informatie voorzien en gewezen op voorzorgsmaatregelen. Dit mede dankzij onze alerte brancheorganisatie SPOT.

Hulpen zaten met hun handen in het haar omdat ze niet meer wisten op welke manier ze hun cliënten nog van goede hulp konden voorzien.

Doorbetaling ZZP’ers

Naast al deze zorgen die te maken hadden met eigen gezondheid en de gezondheid van cliënten kwam er voor velen nog een vraag bij. “Hoe red ik het financieel als ik bij veel van mijn cliënten niet kan werken?” Gelukkig hebben wij dat probleem in een vroeg stadium kunnen ondervangen door duidelijk te maken dat geen van onze hulpen inkomen zou verliezen ten gevolge van corona. Een belangrijke beslissing die heel veel onrust heeft weggenomen. Eén ding minder om je zorgen over te maken.

Samen onverslaanbaar

We zijn echt onder de indruk geraakt van de manier waarop vervolgens invulling is gegeven aan de zorg voor cliënten. We hebben met een klein gebaar, het versturen van de “trots op jou” reep, geprobeerd uiting te geven aan onze waardering voor de inzet van alle Alphatrots hulpen. Overdonderd waren we door de reacties van onze hulpen. Verrast, blij, en vaak zelfs emotioneel. We werden zelfs verrast met een grote doos Merci voor de kantoormedewerkers afkomstig van één van de hulpen. Fantastisch.

In forse tegenwind, zeg maar gerust een orkaan, hebben we er met elkaar voor gezorgd dat de cliënten niks tekort zijn gekomen. Daar mogen we met zijn allen trots op zijn.

Als er één ding is dat deze crisis ons heeft geleerd dan is het wel dat we met elkaar alles aan kunnen. In het Fries bestaat een gezegde: “Foar de wyn is elts in hurdrider” wat zoveel wil zeggen als: “met wind mee kan iedereen wel hard schaatsen” maar het komt erop aan hoe je het doet als de wind tegen zit. In forse tegenwind, zeg maar gerust een orkaan, hebben we er met elkaar voor gezorgd dat de cliënten niks tekort zijn gekomen. Daar mogen we met zijn allen trots op zijn. Het geeft ook, voor zover we dat al niet hadden, heel veel vertrouwen voor de toekomst. Alphatrots, hulpen in het veld en medewerkers op kantoor, samen een onverslaanbaar team!

Over de auteur

Berend Raap

Google+

Berend Raap zet zich al meer dan 10 jaar actief in voor de belangen van huishoudelijke hulpen en haar cliënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *