Een grote onrechtvaardigheid gaat binnenkort eindelijk aangepakt worden. Tenminste als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt. VVD-kamerlid De Kort wijst op de grote verschillen per gemeente en noemt de bestaande regeling “oneerlijk”.
Oneerlijk en onrechtvaardig?
Je zou misschien denken dat het gaat over de grote verschillen tussen gemeenten op het gebied van de Wmo. In de ene gemeente krijg je 3 uren huishoudelijke hulp per week en in een andere gemeente moet je blij zijn met 1,5 uur. Een rolstoel krijg je in de ene gemeente wel vergoed maar in de andere gemeente niet. Is passende ondersteuning in jouw gemeente niet beschikbaar en wil je dat inkopen met een PGB? In de ene gemeente krijg je dat makkelijk en krijg je ook een passende vergoeding maar in een andere gemeente wordt het je nagenoeg onmogelijk gemaakt of word je afgescheept met een budget waarvoor je nooit de passende zorg kunt inkopen.
Ouderenzorg en jeugdzorg is door onze rijksoverheid gedelegeerd aan de gemeenten die daar zelf hun beleid op mogen maken. Hierdoor is er een lappendeken aan allerlei verschillende regelingen ontstaan. Verschillen, zelfs tussen naburige gemeenten kunnen fors zijn. Dat komt niet omdat gemeenten hun inwoners zo goed kennen en daar hun beleid op afstemmen zoals de filosofie van de Wmo suggereert. Nee, het is puur een gevolg van het bijna maniakale streven om alles iedere drie of vier jaar weer helemaal anders aan te pakken. Zelden vanuit het oogpunt om het voor de inwoner beter te maken maar bijna altijd vanuit de behoefte van de gemeente om meer controle uit kunnen oefenen. Begrippen als “zelfredzaamheid” en “eigen kracht” vliegen je daarbij om de oren maar dienen nagenoeg uitsluitend als schaamlap voor het camoufleren van bezuinigingen.
Jammer maar helaas
Is dit de onrechtvaardigheid waar de tweede kamer een eind aan wil gaan maken? Mogen we hopen dat kwetsbare inwoners van Nederland eindelijk kunnen rekenen op passende ondersteuning, ongeacht waar ze wonen? Mis! De onrechtvaardigheid waar Kamerleden zich druk over maken betreft de hondenbelasting:
“In sommige gemeenten betaal je niks en in Groningen wel € 130 per jaar” zegt De Kort (NOS, 2021).
Wij zouden zeggen: “niet te lang over praten en onmiddellijk afschaffen die hondenbelasting”. Dan kan de Kamer gelijk door met het aanpakken van de echt grote onrechtvaardigheid die mensen in ouderen- en jeugdzorg dagelijks aan den lijve moeten ondervinden.
Bronvermelding