Prijsvraag! Nieuwe naam voor de huishoudelijke hulp

Auteur: Berend Raap
Gepubliceerd:
Categorieën: Belangenbehartiging
Ongeveer 1 minuut lezen

Als wij in gesprek zijn met Kamerleden, wethouders of ambtenaren dan krijgen we van iedereen gelijk als we zeggen: ”huishoudelijke hulp is zoveel meer dan poetsen.” Tegelijkertijd zien we dat gemeenten in de uitvoering het tegenovergestelde doen. Het aantal uren wordt steeds minder en er worden steeds meer beperkingen opgelegd aan de uit te voeren taken. Eerder zagen we al dat er in Den Haag stemmen opgaan om de bekostiging van huishoudelijke hulp van overheidswege maar helemaal af te schaffen. Hoe kan dit vragen wij ons af? Hoe kan het dat de praktijk haaks staat op dat wat er met de mond wordt beleden?

Juist datgene wat geen naam mag hebben, omdat je dat nou eenmaal doet, is voor jullie cliënten van het grootste belang. Het is misschien wel de kern van jullie werk.

Zou het deels komen door de naam? Huishoudelijke hulp; de naam doet geen recht aan datgene wat jullie allemaal voor je cliënten doen. Wij houden van jullie houding van: “ach het mag geen naam hebben.” en “dat hoort er gewoon bij.” Dat vinden wij ook, maar als het geen naam heeft wordt het ook niet benoemd en niet gezien, en dat is wel erg. Want dan gaan beleidsmakers ook denken dat het niet zoveel voorstelt. En daar gaat het mis. Juist datgene wat geen naam mag hebben, omdat je dat nou eenmaal doet, is voor jullie cliënten van het grootste belang. Het is misschien wel de kern van jullie werk.

Daarom zoeken we naar een nieuwe naam voor het vak dat jullie uitoefenen. Een naam die beter past bij het belangrijke werk dat jullie doen. Wij willen iedereen uitnodigen om met ons mee te denken en ideeën aan ons door te geven. In de loop van het jaar zullen wij dan een aantal suggesties presenteren waar jullie dan weer uit kunnen kiezen. De bedenker van de winnende naam zullen we belonen met een aardige attentie.

Tip: vraag ook je cliënten om mee te denken!

Prijsvraag formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Over de auteur

Berend Raap

Google+

Berend Raap zet zich al meer dan 10 jaar actief in voor de belangen van huishoudelijke hulpen en haar cliënten.

Comments 2

  1. De Alpha Trots respecteert zijn medewerkers. Ze luisteren naar je en je kunt altijd contact opnemen als er iets aan de hand is. Je wordt niet gezien als huishoudelijk medewerkster.
    Ze weten dat je veel meer betekend voor de mensen waar je werkt. Zeker in deze moeilijke tijd zijn de mensen echt blij als je komt werken. Dan hebben ze toch een aanspreekpunt. Het is mooi om te zien hoe blij de mensen zijn als je er weer bent.
    Het is een mooi beroep. Een andere naam voor dit beroep zou zeker goed zijn. Een nieuwe naam een nieuw begin. Daar gaan we voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *