Rechten alphahulp: Kabinet gaat niets doen aan handhaving

Auteur: Berend Raap
Gepubliceerd: 24 november 2014
Categorieën: Belangenbehartiging
Ongeveer 1 minuut lezen

Van de overheid hoeft de alphahulp geen enkele bescherming te verwachten, zoveel werd duidelijk uit het Algemeen Overleg van de Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Iedereen vindt dat de alphahulpen betere rechten moeten hebben maar als het gaat om bescherming van de bestaande rechten dan geeft men niet thuis. Tijdens het overleg, waar slechts 3 partijen aanwezig waren (PvdA, SP en VVD) nam eigenlijk alleen de VVD het nog enigszins op voor de alphahulpen. De overheid laat dus gewoon toe dat organisaties, zoals onder andere Homeworks, op grote schaal misbruik maken van de alphahulpen en zo in de markt een lager tarief kunnen blijven hanteren. Hiermee worden organisaties die zich wel aan de regels houden de markt uit gewerkt.

Wij vinden dit onbegrijpelijk. Naar onze mening heeft iedereen recht op bescherming door de overheid. Lodewijk Asscher denkt daar anders over.

Over de auteur

Berend Raap

Google+

Berend Raap zet zich al meer dan 10 jaar actief in voor de belangen van huishoudelijke hulpen en haar cliënten.

Reacties 7

 1. als alpha hulp heb ik inderdaad helemaal geen rechten.
  de gemeente heeft alle indicaties voor huishoudelijke hulp ingetrokken in de gemeenten waar ik als alpha hulp werk, dus ik kan opstappen, met helemaal geen rechten zoals ww.

  1. Post
   Author

   Beste Frida, Je hebt wel rechten alleen moet je niet op de overheid rekenen om je recht te kunnen halen. Het intrekken van indicaties betekent niet automatisch dat er geen werk meer voor je is. Veel mensen zullen straks nog steeds particulier hulp blijven inhuren. Het probleem is alleen dat de zorgaanbieders daarvoor subsidie krijgen en alphahulpen in de meeste gevallen niet. Sommige gemeenten bedenken daar zelf een regeling voor. In welke gemeente woon je?

 2. Op het eerste gezicht merkwaardig dat SP en PvdA niets willen doen. In tweede instantie toch ook weer niet zo vreemd: de linkse partijen vallen terug in hun welbekende stuip, waarbij het lijkt of ze alleen de belangen willen behartigen van diegenen die in vast dienstverband werken, de vakbonden reageren idem dito. De maatschappij verandert, maar dat lijkt aan hen voorbij te gaan.

  Bijzonder blijft de afwezigheid van CDA en D’66 bij het overleg, zeker ook omdat zij zich in de media behoorlijk profileren d.m.v. hun woordvoerders Zorg Keijzer en Dijkstra. Dat nu juist de partij van zelfverrijkende schooiers wel iets voor alfahulpen wil betekenen is toch wel de kers op de taart…
  Het is mij wel duidelijk, van de politiek hoeven we niets te verwachten!

 3. graag wil ik nog even vragen aan alphatrots
  Ook ik ben gedwongen alphahulp, was eerst huish. hulp mocht dus geen huish. hulp meer blijven dus
  alphahulp. Ben dus in dienst van de client en de thuiszorg regelt de loonstrook.
  in dienst van de client dus, als de indicatie vervalt sta je waarschijnlijk op straat en moet de client dus partic. hulp aannemen via de thuiszorg. werkt men dan zwart als een alphahulp?
  die moet alles wel opgeven aan de belasting en de client niet.

  1. Post
   Author

   Als alphahulp geef je de inkomsten op bij de belastingdienst onder “resultaat overige werkzaamheden”. Je werkt dus niet zwart. Als de indicatie vervalt kan de cliënt jou ook rechtstreeks aannemen. Hou deze website in de gaten voor nieuw over de nieuwe coöperatie van alphahulpen.

 4. ouderen maken ook misbruik van hun hulp ze kunnen je zo afzeggen zonder een goeie reden ze staan altijd in hun recht en heb als hulp geen rechten dit is heel frusterend ik heb 9 jaar als huishoudelijkhulp gewerkt nooit problemen gehad werd door betaald bij ziekte .ik werk nu als zelfstandighulp- alphahulp vindt dit een ondankbaar werk heb ik ook rechten er wordt tegen mij gezegt dat de klant bepaalt maak niet uit of ze gelijk hebben of niet.

  1. Post
   Author

   Beste Carla,
   Je kunt niet zomaar afgezegd worden. Je hebt namelijk recht om te werken en daarna het bijbehorende loon te ontvangen. Als je wordt afgezegd moet je gewoon worden doorbetaald. Alphatrots doet dit ook altijd. Ze staan dus niet in hun recht zoals je zegt maar jij staat in je recht als je vraagt om doorbetaling. Ik zou graag willen weten voor welke organisatie je werkt want dit klopt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *