ROW of BTW: geen idee? Aan de slag ermee!

Auteur: Alphatrots redactie
Gepubliceerd: 28 januari 2021
Categorieën: Informatie
Ongeveer 2 minuten lezen

Let op: Onderstaand blogbericht is van toepassing op Alphahulpen en geldt dus niet voor ZZP’ers.


Jij bent als alfahulp aan de slag en houdt je bezig met schoonmaken, het uitvoeren van allerlei klusjes en misschien wel het uitlaten van de hond. Als je deze werkzaamheden voor iemand verricht gedurende meer dan 3 dagen in de week, dan ben je waarschijnlijk in loondienst. Maar hoe is dit geregeld als je maximaal 3 dagen per week werkzaam bent?

Als je als particulier doorgaans voor minder dan vier dagen per week huishoudelijk werk verricht in en om het huis van een particulier dan is voor jou de “Regeling dienstverlening aan huis” van toepassing. Het maakt daarbij niet uit hoeveel uur je per dag werkt. Is dit 1 uur per dag? Dan geldt dit als 1 gewerkte dag. Je mag daarbij voor meerdere particulieren aan de slag zijn, zolang je maar bij iedere opdrachtgever aan de betreffende voorwaarden voldoet.

Dat de “Regeling dienstverlening aan huis” van toepassing is betekent dat je niet in loondienst bent bij jouw opdrachtgever: jouw opdrachtgever hoeft daarom geen loonbelasting en premies in te houden. Je krijgt daardoor de vergoeding voor je werk volledig uitbetaald. Doordat de opdrachtgever geen premies afdraagt, ben je niet- zoals gewone werknemers- verzekerd voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Wel is jouw opdrachtgever verplicht ingeval van ziekte gedurende 6 weken door te betalen. Je hebt overigens de mogelijkheid je vrijwillig te verzekeren via het UWV.

Voor de omzetbelasting ben je geen ondernemer. Je hoeft je ook niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Voor de inkomstenbelasting ben je echter wel belastingplichtig en je dient hiervoor ieder jaar aangifte te doen. De inkomsten dienen hierbij te worden opgegeven als ROW (resultaat uit overige werkzaamheden). Dit is wat anders dan ondernemerschap. Bij ROW ontbreekt een duurzame organisatie van kapitaal en arbeid. Dit betekent dat je geen gebruik kunt maken van de voordelen van het zelfstandige ondernemerschap zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MBK-winstvrijstelling.

Ga je aan werk als alfahulp en val je onder de regeling, vraag dan meteen een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan. Je betaalt dan in het lopende jaar de belasting in termijnen in plaats van één bedrag achteraf. Als je één of meerdere toeslagen ontvangt, realiseer je dan ook dat de inkomsten ook meetellen voor het vaststellen van deze toeslagen.

Heb je vragen of wil je meer weten? Of heb je hulp nodig voor de aangifte? Neem dan gerust contact met Bentacera op via 088-3210800 of info@bentacera.nl

Monique van Es
Bentacera

Over de auteur

Alphatrots redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *