(tien)Duizenden hulpen verliezen baan

Auteur: Berend Raap
Gepubliceerd: 9 december 2012
Categorieën: Belangenbehartiging
Ongeveer 2 minuten lezen

Per 1 januari 2010 zijn veel alphahulpen in loondienst gegaan bij hun zorgorganisatie. Door een wetswijziging mochten thuiszorg aanbieders vanaf dat moment geen alphahulpen meer inzetten voor de zogeheten zorg in natura. Aan veel alphahulpen werd daarom een contract in loondienst aangeboden. De hulp ging er in loon fors op achteruit maar men dacht dat er geen alternatieven waren. Daarom werd dit contract, mede met het oog op de belangen van de cliënt, geaccepteerd. In bijna alle gevallen kreeg de hulp een tijdelijk (jaar)contract aangeboden.

Geen vaste baan

Inmiddels hebben de betreffende hulpen driemaal een jaarcontract gehad (2010, 2011 en 2012). Een nieuw tijdelijk contract zou dan automatisch een vast contract zijn. De meeste zorgaanbieders willen dat niet en daarom krijgen (tien)duizenden hulpen per 1 januari 2013 geen nieuw contract aangeboden. Ze zitten dan zonder werk.

Wat te doen?

In de meeste gevallen kun je als alphahulp samen met je klanten verder. Dat heeft als groot voordeel dat je samen helemaal vrij bent in het kiezen van de organisatie die voor jullie de ondersteuning regelt (indien gewenst). Waarom zou je voor € 12,20 per uur werken als je ook € 14,50 per uur kunt verdienen? Wij vinden dat het geld zoveel mogelijk moet gaan naar die mensen die er hard voor werken en niet naar dure kantoorpanden en directies.

Voor je klant hoeft er niets te veranderen

Als je samen met je klanten besluit om met Alphatrots verder te gaan dan hoeft er niets te veranderen. In alle gevallen dat je als alphahulp (alfahulp) werkt zal je klant een PGB moeten hebben. Dat wordt hen vaak niet verteld en daarom schrikken ze een beetje als wij dat wel eerlijk vertellen. Omdat wij alles regeln merkt je klant er niets van. Ook de kosten voor de klant veranderen niet

Neem zelf het heft in handen

De afgelopen jaren hebben geleerd dat je als huishoudelijke hulp maar al te vaak speelbal bent van beslissingen die elders worden genomen. Als jouw organisatie een aanbesteding verliest zit je zo maar zonder werk. Steeds maar moet je afwachten of je het volgende jaar nog wel werk hebt. Met de huidige kabinetsplannen wordt de onzekerheid alleen maar groter. Als alphahulp heb je dat probleem niet. Je hebt zelf een rechtstreekse relatie met je eigen cliënten. Daar kan niemand tussen komen. Je kunt er zelf veel aan doen om verzekerd te zijn van nieuwe cliënten zodat je niet zonder werk komt te zitten.

Laat je voorlichten

Laat je door niets of niemand iets aanpraten. Zorg dat je goed geïnformeerd bent. Wij denken dat het loont om zelf het initiatief te nemen. Samen met je huidige groep cliënten kun je als alphahulp verder. Alphatrots kan je, als belangenbehartiger, daarbij ondersteunen. Eén ding is zeker: als je blijft afwachten kun je zo maar de volgende zijn die zonder werk komt te zitten.

Vertel het verder

Veel mensen hebben zich in deze afhankelijke positie laten brengen door gebrek aan informatie. Laten we er met elkaar voor zorgen dat dit niet weer gebeurt. Laten we de kracht van nieuwe media gebruiken om mensen te bereiken. Stuur dit bericht daarom aan zoveel mogelijk vrienden door. Mogelijk hebben zij weer vrienden die enorm zijn geholpen met deze informatie.Daarvoor is Stichting Alphatrots ooit opgericht. Alleen is maar alleen maar samen sta je sterk. Klik op de: facebook verzenden” knop onder aan deze pagina of gebruik de andere knoppen onder aan deze pagina om deze informatie met je vrienden te delen. Al is er maar één persoon die door deze informatie zijn/haar werk daardoor kan behouden heb je al een belangrijke bijdrage geleverd.

Over de auteur

Berend Raap

Google+

Berend Raap zet zich al meer dan 10 jaar actief in voor de belangen van huishoudelijke hulpen en haar cliënten.

Reacties 9

  1. Post
   Author

   Beste Sandra,
   We kunnen het allemaal belachelijk vinden maar waar het nu om gaat is om in actie te komen. Om zelf het heft in handen te nemen en het je niet allemaal maar te laten overkomen.

 1. Zolang de gemeente de indicatie’s blijven verstrekken gaat het goed. Als zij de geldkraan dichtdraaien hebben wij een probleempje
  Groet,
  Anita

  1. Post
   Author

   Beste Anita,
   Zoals de kabinetsplannen er nu voor staan worden er per 2014 geen nieuwe indicaties meer verstrekt. Vanaf 2015 is er voor de reeds verstrekte indicaties nog maar 25% van het huidige budget beschikbaar. De kans dus dat je via een (thuiszorg) organisatie nieuwe klanten krijgt wordt dus steeds kleiner. Dit betekent niet dat er geen werk meer zal zijn. De meeste mensen die nu hulp krijgen hebben die hulp dringend nodig en dat worden er alleen maar meer. Ze zullen die hulp alleen niet meer via de organisaties krijgen. Je kunt dan als hulp twee dingen doen: 1. Gaan afwachten en toezien hoe je werk terugloopt of 2. Zelf actief op zoek gaan naar cliënten die dringend hulp nodig hebben. Van die laatste categorie zijn er straks heel veel. Wij denken dat er voor actieve hulpen nog steeds goede kansen zijn. Afwachten totdat je wordt gebeld voor een nieuw adresje zal er echter niet meer bij zijn.

 2. Dat is het probleem Alphatrots, Nederland is helemaal lam en moe geslagen door fout beleid.
  Het komt voor op alle fronten, je moet steeds meer zelf gaan doen, liefst na je werk, producten die je koopt deugen niet meer, met alles moet je terug, garantie is discutabel, werk is onzeker, hypotheek staat op losse schroeven, eigen zorg verzekering wordt onbetaalbaar, onderwijs verslechtert, ga zo maar verder.
  Nederland moet inderdaad in actie komen maar niet enkel op dit front! Nederland moet in actie komen tegen alles wat ze momenteel overkomt.
  Pensioen, AOW, zorg, energie, enz. enz.
  Maar goed, dat is wegens een enorme hoeveelheid aan beperkingen, zoals internet vrijheid e.d., vrijwel niet meer te regelen. Wat dat aangaat kunnen we nog wat leren van zuid Europe en het midden oosten.
  Ik zeg, de beuk erin, niet meer polderen maar opkomen voor je eigen rechten!

  1. Post
   Author

   Ho Ton,
   Vind je het goed als wij ons tot de alphahulpen en de zorg beperken? 😉
   Maar goed, even alle gekheid op een stokje. We praten over twee dingen. 1. De bereidheid van mensen om eindelijk eens te zeggen STOP, tot hier en niet verder en 2. Dat je, voor zover mogelijk, niet moet toestaan dat je in een afhankelijk positie komt te zitten en zelf de touwtjes in handen moet nemen.

 3. Ik vind het heel erg wat er om ons heen aan het gebeuren is, ben al 20 jaar bij de Thuiszorg, ben begonnen als Alphahulp,daarbij heb ik later ook nog uren erbij genomen bij de Thuiszorg als Thuishulp omdat mijn man in de W.A.O kwam met hartproblemen,daarna ging alles wat maar met Alpha te maken had hier in Limburg weg dus had ik alleen nog maar de uren van de Thuishulp,nu krijgen wij dus ook te horen dat we of onze baan kwijt kunnen raken of we gaan weer over naar de Alpha maar we weten tot nu toe nog niks wat er gaat gebeuren,zelfs onze Clienten worden er niet goed van, ik vind het echt ontzettend erg, wou dat ik mijn mensen beter kon antwoorden en tot steun kon zijn, wou dat ik verder kon met werken en gewoon mijn dingen kon blijven doen wat ik altijd voor ogen heb gehad,de mensen helpen die het zo nodig hebben maar niks is volgens mij nog zeker,ik wil ook graag door gaan met mijn werk en mijn roeping.

 4. en hoe zit het dan met pensioen, verzekeringen wanneer men als alphahulp gaat werken. Hier word niks over verteld. Heel leuk maar zekerheid heb je niet meer.

  1. Post
   Author

   Beste Andrea. Ik begrijp niet goed wat je bedoelt met “zekerheid heb je niet meer”. Heb je zoveel zekerheid als je in loondienst bent dan? Hoeveel mensen zijn er aan het werk met 0-uren contracten die geen moment zeker zijn van hun werk? En hoeveel met tijdelijke contracten die bijna zeker niet worden verlengd? En heb je wel eens bij je pensioenfonds geïnformeerd wat je aan pensioen krijgt uitbetaald als het zover mocht komen? Als je als alphahulp werkt is er geen enkele organisatie die je kan ontslaan. Uit het uurloon kun je met gemak een verzekering betalen voor arbeidsongeschiktheid en ww. Dan nog hou je, met veel meer zekerheden, meer over van je loon dan wanneer je in loondienst bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *