Zekerheid in onzekere tijden?

Auteur: Berend Raap
Gepubliceerd: 12 januari 2012

Ongeveer 2 minuten lezen


De kranten staan vol met verhalen over slechte economische toestanden en een onzekere toekomst. Hoe verstandig is het dan om als alphahulp aan de slag te gaan? Is het niet veel beter om te kiezen voor de ‘zekerheid’ van een ‘vaste’ baan?

Let op! We willen niemand overhalen om een loondienstverband op te geven en als alphahulp aan de slag te gaan. Wel vinden we dat je recht hebt op eerlijke informatie zodat je voor jezelf een goede keus kunt maken. Een deel van die informatie is dat je als alphahulp netto beduidend meer verdient. (gemiddeld € 1.000,= netto per jaar meer. bron: NIBUD) Ook de ‘zekerheid’ van een ‘vast’ contract komt, zeker de laatste tijd, in een heel ander daglicht te staan.

Hoe zeker is een vast contract?

Niet dus. Zeker de afgelopen tijd niet en naar verwachting ook de komende jaren niet. Maar al te vaak zien bedrijven zich genoodzaakt om (een deel van) de vaste medewerkers te ontslaan. Vaak krijg je een nul-uren contract, een half jaar of een jaarcontract. Van het één op het andere moment kun je dan zo maar zonder cliënten komen te zitten. Juist in onzekere economische tijden is een ‘vast’ contract alles behalve vast. Niemand wordt daarbij gespaard

Als alphahulp ben je toch nauwelijks beschermd?

Om jou als alphahulp te ontslaan heeft je cliënt inderdaad geen ontslagvergunning nodig. Wel moeten de wettelijke opzegtermijnen in acht worden genomen. Daar staat tegenover dat jij zelf met iedere cliënt indvidueel een arbeidsovereenkomst hebt. Geen enkele andere partij kan daar tussen komen. Een organisatie kan je dus geen cliënten afpakken. Wat er ook gebeurt, alleen jij en je cliënt samen beslissen over de voortzetting van je contract. Als er al een cliënt afvalt door ontslag, verpleeghuisopname of overlijden valt daardoor ook nooit je hele inkomen weg. Je kunt er vervolgens zelf heel veel aan doen om weer een nieuwe cliënt te vinden.

Sterk toenemende vraag naar huishoudelijke hulp

Onder andere door de vergrijzing van de samenleving stijgt de vraag naar huishoudelijke hulp sterk. Beleidsmakers maken zich eerder zorgen over een tekort aan goede krachten dan over een overschat daaraan. Organisaties hebben vaak de grootst mogelijke problemen om aan goede medewerkers te komen. Landelijk is er een grote vraag naar goed gemotiveerde actieve hulpen.

De grootste zekerheid ben je zelf

Als jij er zeker van bent dat je goed werk levert en je cliënten zijn tevreden over je werk heb je een belangrijke basis waar je op kunt bouwen. Je kunt zelf het heft in handen nemen en op zoek gaan naar nieuwe cliënten. Door de grote vraag naar huishoudelijke hulp kun je met grote kans van slagen weer een nieuw adres vinden als er een cliënt wegvalt. Wij ondersteunen je daar graag bij. Heb je eenmaal weer een nieuw adres gevonden dan is dat weer jouw eigen adres waar niemand verder aan kan komen.

Neem zelf het heft in handen

Je hebt dus als alphahulp veel mogelijkheden om niet afhankelijk te zijn van derden maar zelf je eigen zekerheden en je inkomen te bepalen.

  • Gespreid risico door meerdere cliënten, je raakt nooit alles in één keer kwijt
  • Niet afhankelijk van derden (thuiszorgorganisatie)
  • Lang lopende contracten met je eigen cliënten
  • Zelf je eigen cliënten werven in een markt met grote vraag naar goeie hulp
Over de auteur

Berend Raap

Facebook Google+

Berend Raap zet zich al meer dan 10 jaar actief in voor de belangen van huishoudelijke hulpen en haar cliënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *