Zorgbonus huishoudelijke hulpen

Auteur: Berend Raap
Gepubliceerd: 30 september 2020
Ongeveer 1 minuut lezen

Direct nadat het kabinet aangaf een éénmalige bonus te willen geven aan alle zorgprofessionals die direct betrokken waren bij de Corona zorg en bestrijding, was er onduidelijkheid. Is deze zorgbonus er ook voor jou?

Het kabinet beloofde meer duidelijkheid en die is er nu. De bonus is bestemd voor zorgprofessionals die tussen 1 maart en 1 september 2020 een bijzondere prestatie hebben geleverd. Dit kan zijn voor de directe inzet voor patiënten en cliënten met COVID-19. (Bijvoorbeeld door te verzorgen, verplegen, behandelen, begeleiden of triage te verlenen). Maar ook voor alle zorgprofessionals die hebben bijgedragen aan de strijd tegen COVID-19. (Bijvoorbeeld door extra uren te werken, collega’s te vervangen of preventieve taken uit te voeren om het risico op verspreiding te verkleinen).

Echter het blijkt dat jullie als huishoudelijke hulpen niet in aanmerking komen voor deze subsidie. Onze branchevereniging Spot heeft direct gereageerd. Op 23 september is er brief naar minister De Jonge gestuurd met een aantal redenen waarom huishoudelijke hulpen wél op deze lijst moeten staan, zodat zij, als zij voldoen aan de speciale voorwaarden, in aanmerking zouden kunnen komen voor een bonus.

Vanzelfsprekend volgen wij dit dossier op de voet en hoor je van ons zodra de reactie van de minister er is.

Over de auteur

Berend Raap

Google+

Berend Raap zet zich al meer dan 10 jaar actief in voor de belangen van huishoudelijke hulpen en haar cliënten.

Comments 17

  1. Post
   Author
 1. Goede morgen.
  Ik heb het stukje gelezen. Is erg jammer dat er zo’n verschil gemaakt wordt in de zorg. Ook nu wat ik lees van misschien wel voor collega’s die extra uren hebben gewerkt of in die trent maar jammer voor de collega’s die evengoed hebben gewerkt en risico van dien o zich hebben genomen en die gewoon hun werk deden. Ook voor collega’s die niet extra konden werken ivm eigen kids thuis. Maar wel hun eigen clienten goed geholpen hebben. Is zo jammer kijk als is het een klein bedragje ipv een groot maar elke collega heeft toch risico gelopen en toch hun werk gedaan. En dat mag ook eens beloont worden of extra onder de aandacht gegeven worden want het corona is nog lang niet voorbij.
  Hopelijk dat elke collega een klein bedragje extra krijgt voor de motovatie en alles.
  Gr nicole.

  1. Post
   Author

   Hallo Nicole,
   Het is inderdaad jammer. Want een bonus, zoals je aangeeft ook een kleine bonus, zou een erkenning geweest zijn voor het belangrijke werk dat jullie doen. Wij doen ons uiterste best om politici er van te overtuigen dat jullie. Alphatrots hulpen, zo veel meer doen dan alleen poetsen. Helaas komt die boodschap niet altijd over. Gelukkig hebben wij wel iedereen kunnen doorbetalen en er van onze kant alles aan gedaan om financiële problemen bij onze hulpen te voorkomen. Wij blijven ons hard maken voor erkenning van jullie inzet.

 2. Vanaf het begin dat ik het hoorde van de bonus heb ik het al naast me neergelegd en wist al dat er iets zou komen dat wij er niet voor in aanmerking zouden gaan komen.
  Ik persoonlijk vind het niet goed dat sommige het wel en sommige het niet zouden kunnen krijgen want er zijn veel hulpen die toch vanaf begin van de Corana toch gewoon iedere dag gewerkt hebben met ook iets onzekerheid over het wel of niet krijgen van het virus als je bij mensen over de vloer komt want je weet niet of de mensen iets bij zich dragen wat op ons kan overkomen.
  Dat beetje erkenning…ook naar al onze hulpen van Alphatrots zou een nog betere motivatie zijn om nog meer voor de mensen klaar te staan.
  Ik vind ook niet dat alleen hulpen die wat bv meer uren hebben gemaakt wegens bv ziekte/uitval van andere hulpen hier recht op moeten hebben…ik vind dat dit ook aan de hulpen die in deze tijd gewerkt hebben en nog iedere dag dit doen in deze Corona tijd dezelfde rechten moeten hebben om hiervoor in aanmerking te kunnen komen.
  En ivm extra uren draaien..denk dat er ook gekeken moet worden naar persoonlijke situaties bij hulpen want veel willen wel extra werken maar kunnen het misschien niet altijd.

  1. Post
   Author

   Beste Mirjam, het bijzondere is dat de meeste Alphatrots hulpen niet hebben ervaren dat ze heel veel extra hebben gedaan tijdens de coronatijd. Ze doen immers altijd al heel veel extra en spannen zich op alle mogelijk manieren in om, ook buiten werktijd, hun cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen. Ze vinden dat normaal. En daar mag wel eens erkenning voor komen. Zeker in politiek Den Haag hebben mensen geen idee van de belangrijke bijdrage die jullie leveren. Ze hebben ook geen idee dat jullie met zijn alleen de maatschappij heel veel geld besparen. Wij blijven strijden voor die erkenning.

  1. Post
   Author

   Daarom staan wij pal voor hen. Het is van groot belang dat de belangrijke rol van de huishoudelijke hulpen erkend wordt.

 3. Is er al wat bekend of de huishoudelijke ondersteuner ook zorgbonus krijgen we hebben ook met alle risico’s van dien gewerkt tijdens de eerste golf zonder enige bescherming van dien zowel de ondersteuner kon de client besmetten of de client de hulp ook konden we werk weigering doen omdat we geen bescherming hadden maar dat deden we niet want dan was de client de dupe dus vind dat wij ook wel beloond mogen worden

  1. Post
   Author

   Beste Nicole, voor welke organisatie werk je? Ik kan je verzekeren dat niemand bij Alphatrots op enige manier in gevaar is gekomen als ze onze richtlijnen goed hebben opgevolgd.

   1. Organisatie heeft het geld voor de bonus ontvangen, maar twijfelt of het bestemd is voor de thuiszorgmedewerkers.
    Hoe kan dit?

 4. Wat fijn dat iemand voor ons opkomt vanaf het begin extra gewerkt, ja wij gingen gewoon door. De angst van de clienten is.iets waar je ook mee om moest gaan. Maar het feit is wel dat het dankbaar werk is wat ook beloont mag worden. Het is zowiezo oneerlijk verdeeld, ik werk savonds ook in een gezondheidscentrum, mijn collega ander schoonmaakbedrijf heeft de bonus wel gehad en mijn baas zegt gewoon je hebt hier geen recht op. Ik weet het nu ook niet meer maar afwachten en succes met het proberen

 5. Ik lees op social media steeds meer thuishulpen die wél de zorgbonus hebben gekregen. Misschien is er toch nog hoop want het lijkt me niet de bedoeling dat de ene wel krijgt en een ander niet.

 6. Beste Berend ,

  Ben toch benieuwd naar de reactie van de minister op de vraag over de Corona bonus. Zelf ben ik ook werkzaam in deze groep. De reden dat ik hier reageer is namelijk dat een vriendin van mij werkzaam in de huishoudelijke ondersteuning wel de € 1000,00 heeft ontvangen . Word er weer met 2 maten gemeten ?

 7. Een kennis van mij werkt bij Magenta Alkmaar als thuiszorg helpende (schoonmaak) en zij heeft onlangs de bonus toegezegd gekregen van haar werkgever. Ik zou wel willen weten hoe dat kan, mijn werkgever heeft nog niets toegezegd.

 8. Al mijn collegas en ik bij Tzorg hebben de mail gehad dat Tzorgkantoor de bonus op hun rekening hebben maar deze niet uitkeren aan ons voordat de regering eind februari meer duidelijkheid geeft…

 9. Branche vereniging Actiz adviseerd ruimhartige toekenning en dus OOK voor huishoudelijke hulpen op hun website, alleen is dit besloten content voor zorgaanbieders die lid zijjn. Zo ook, Amaris Zorggroep die aangesloten is bij Actiz. Alle HBH hebben bonus inmiddels gekregen en verzilverd. Zonder problemen en bedenkingen.

  Nu de rest van de zorgverleners nog….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *